Miksi?
Nuorten pahoinvointi ja mielenterveysongelmat ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Nuoret kamppailevat ahdistuksen, masennuksen, stressin ja riittämättömyyden tunteen kanssa aiempia sukupolvia enemmän, ja voivat monilla tavoin pahoin. Joka viides nuori kertoo kärsivänsä ahdistuksesta. Lukiota käyvät tytöt eivät pariin kymmeneen vuoteen ole voineet niin huonosti kuin nyt. Kyse on riittämättömyyden tunteesta ja eriarvoistumisesta. Joka kolmas opiskelija kertoi kärsivänsä masennusoireista. Nuoret kokevat enemmän stressiä kuin heitä vanhemmat ikäryhmät. Kyselyyn vastanneista 60 % koki jaksamisensa ja mielenterveytensä heikentyneen pandemia-aikana. Myös opiskelijoiden yksinäisyys on lisääntynyt.
Lähde: THL:n keväällä toteuttama Kouluterveyskysely (2021) & Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta (Kott) kysely (2021).


Mitä?
Kurssi on suunnattu auttamaan nuoria. Kurssi on suunniteltu nimenomaan nuorten maailmankuvaa ja näkökulmaa ajatellen: missä tilanteessa he ovat, mistä he kärsivät, ja mihin he haluavat päästä. Tarkoituksena on pohtia, miten voimme löytää uudenlaisia keinoja ahdistuksen, masennuksen, riittämättömyyden tunteen ja stressin käsittelyyn. Kurssi pohjautuu uusimman psykologisen tiedon tutkimuksiin (kolmas aaalto) ja erityisesti kognitiivis- käyttäytymisterapiaan sekä hyväksymis- ja omistautumisterapiaan. Kurssin tarkoituksena on opetella hyväksymään asiat, joihin emme voi vaikuttaa, ja samalla muuttaa asioita, joihin voimme itse vaikuttaa. Ajatuksiimme ja tunteisiimme emme voi juurikaan vaikuttaa, mutta voimme muuttaa suhtautumistapaamme niihin. Lisäksi voimme aina vaikuttaa käyttäytymiseemme ja tekoihimme. Kurssi sisältää konkreettisia ja yksinkertaisia harjoituksia, joita jokainen voi soveltaa omassa elämässään. Kurssi sisältää myös materiaalipankin, josta jokainen voi omassa tahdissaan käydä tekemässä harjoituksia.
Jos paha olon saisi pois, millaista elämäsi olisi? Mihin silloin käyttäisit aikaasi ja energiaasi?
Epämiellyttäviin tunteisiin ja ajatuksiin on olemassa keinoja, joita oppimalla voimme elää arvojemme mukaista hyvää elämää. Kurssilla opetellaan uudenlaisia tapoja käsitellä vaikeita tunteita ja ajatuksia. Lisäksi opettelemme tunnistamaan arvoja ja toimimaan niiden mukaisesti. Vaikka tuntisimmekin inhottavia ajatuksia ja tunteita, elämä voi olla arvokasta ja voimme tehdä meille tärkeitä asioita. Olemme oman elämämme käsikirjoittaja. Meillä kaikilla on mahdollisuus tehdä itsellemme hyvää jo tänään. Kurssilla opitaan hyödyllistä tietoa miten tulla toimeen oman mielensä kanssa. Emme koskaan pääse eroon mielestämme, se kulkee mukanamme aina. Kurssilla opetellaan suhtautumaan oman mielen tarinoihin uudella tavalla, siten ettemme enää elä elämää tunteiden ja ajatusten määräämänä. Elämä ei ole ongelmien aiheuttaja, vaan mielemme.


Kurssin ohjaaja?
Veronica Tillonen, Psykologi
Erityisosaamiseeni kuuluvat kognitiivinen käyttätymisterpia, hyväksymis- ja omistautumisterapia sekä tunnetaidot. Olen työskennellyt psykologina peruskoulussa, korkeakoulussa, terveyskeskuksissa ja työtervveydessä. Psykologina haluan auttaa ihmisiä löytämään elämälleen merkityksellisyyttä ja täyttämään oman potentiaalinsa. Työskentelyni tavoitteena on auttaa tunnistamaa juurtuneita ajattelu- ja toimintamalleja, samalla löytäen uusia vaihtoehtoisia tapoja toimia. Tavoitteena on rakentaa uudenlainen suhtautuminen itseen ja omaan mieleen.
